Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayı enflasyon raporunu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun gıda ve hizmet gruplarında gerilediği, ancak diğer ana gruplarda yükseliş gösterdiği belirtildi. Aylık bazda ise hizmet ve enerji grupları fiyat artışlarıyla ön plana çıktı. Gıda fiyatlarındaki düşüş sınırlı kaldı. İşlenmemiş gıda fiyatları, özellikle sebzelerdeki düşüş nedeniyle gerileme gösterirken, işlenmiş gıda fiyat artışı yavaşladı. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşün mevsim normallerinin altında kalması, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gerilemeyi sınırlandıran bir faktör oldu. Enerji grubunda ise jeopolitik gelişmelerin etkisi hissedilirken, küresel gelişmeler ve akaryakıt fiyatlarındaki artış aylık fiyat artışını artırdı. Şebeke suyu fiyatları da aylık artışa katkıda bulundu.
Haziran Ayında Hizmet ve Enerji Fiyatlarında Artış
Hizmet grubunda aylık enflasyon yükseliş gösterdi. Bayram ve akaryakıt fiyatları artışı ulaştırma hizmetlerinde etkili oldu. Eğitim ve kira kalemleri de hizmet grubundaki aylık artışa katkıda bulundu. Temel mallarda ise aylık enflasyonun zayıflamaya devam ettiği görüldü. Kur geçişkenliği yüksek olan dayanıklı tüketim mallarında, beyaz eşya hariç diğer kalemlerde sınırlı bir artış gözlemlendi. Üretici enflasyonunda ise son dönemdeki jeopolitik gelişmelerin olumsuz etkisi belirginleşti. Aylık üretici enflasyonunun enerji kalemleri öncülüğünde yüksek bir artış göstermesiyle yıllık üretici enflasyonu yüzde 24,45 oldu. Bu durum, genel ekonomik görünüm üzerinde önemli bir etkiye sahip. Haziran ayında hem dışlamaya hem de dağılıma dayalı ana eğilim göstergelerinde önceki aya kıyasla belirgin bir değişiklik olmadı.
Gıda ve Alkolsüz İçecekler ile Hizmet Gruplarının Enflasyona Katkısı Azaldı
Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde, temel mallar, enerji ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları artarken, gıda ve alkolsüz içecekler ile hizmet gruplarının katkıları azaldı. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle, tüketici fiyatlarının aylık artışı bir önceki aya kıyasla önemli bir değişiklik göstermedi. Aylık artışlar, B endeksinde sınırlı bir miktar gerilerken, C endeksinde yatay seyretti. B endeksini oluşturan gruplardan temel mallar ve işlenmiş gıdada fiyat artışları zayıflarken, hizmette yükseldi. TCMB'nin takip ettiği göstergeler, haziran ayında enflasyonun ana eğiliminin hem aylık hem de üç aylık ortalamalar bazında belirgin bir değişiklik göstermediğini ortaya koydu.
Hizmet Grubu Detayları ve Dayanıklı Tüketim Malları
Hizmet fiyat artışı haziran ayında yüzde 2,73 ile önceki aya kıyasla yükseldi. Yıllık enflasyon ise 0,85 puan azalarak yüzde 50,34 oldu. Ulaşım, eğitim ve kira fiyat artışları aylık bazda öne çıktı. Haziran ayında ulaştırma hizmetleri fiyatları, bayram ve akaryakıt fiyat gelişmelerinin etkisiyle yüzde 4,01 arttı. Kara yolu şehirler arası yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki artış en önemli faktör oldu. Diğer hizmetler alt grubunda eğitim hizmetleri aylık enflasyonu yükseldi. Aylık kira enflasyonu ise yüzde 3,97 oldu. Lokanta-otel fiyatları ise Mayıs ayındaki ılımlı artışını korudu. Dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı önceki aya kıyasla zayıfladı. Beyaz eşya fiyatları yükselirken, otomobil fiyat artışı zayıfladı ve mobilya fiyatları nispeten yatay seyretti. Giyim ve ayakkabı fiyatları indirim sezonunun etkisiyle düştü.